Ting der gør mig glad #3

Babyer og søvn

img_5749

Noget af det jeg får flest spørgsmål om på mine stories for tiden, handler om søvn. De kommer især når jeg lægger billeder op, hvor Isolde sover på mig, ved mit bryst. Det er åbenbart noget, der kan få folk op af stolene. Så så SÅ skørt – det er jo for søren da det aller mest naturlige for en lille baby – at sove på sin mor. Det tryggeste sted i verden.

Der er både de let negativt ladede kommentarer, hvor der stilles spørgsmålstegn ved at min lille baby, som ikke engang er fyldt fire måneder, sover lur på sin tryggeste base (seriøst)?! og så er der de søde spørgsmål fra fellow barslende mødre, der bare er nysgerrige på hvordan andre gør tingene mht søvn, lure, putning til dag og nat. Heldigvis flest af sidstnævnte : )

Søvn fylder ufatteligt meget, når man er på barsel eller har med babyer og mindre børn at gøre, er det ikke sandt?

For mit vedkommende fyldte det mest ved første barn og ikke lige så meget denne gang.

Og det giver god mening, tænker jeg. Man har jo absolut intet at sammenligne med ved første barn og hvis ens pode ikke sover særlig længe, helst vil sove på en bestemt måde, har mange opvågninger etc. kan man godt blive rigtig nervøs for, om det nu altid skal være sådan. Det forstår jeg godt. Sådan havde jeg det selv temmelig meget, dengang med Saxen.

Men bare rolig og fat mod. ALT er en fase, når det kommer til børn.

For at besvare jeres spørgsmål sådan lidt samlet, kommer her et lille skriv:

Lure i løbet af dagen: 

Isolde sover ikke altid på mig, med brystet I munden, nej.

Isolde sover både lur i sin barnevogn, i viklen, i slyngevuggen og på mig.

Hvis vi er ude: 

Skal jeg f.eks mødes til morgenmad med en veninde, kommer hun i barnevognen og får lov at stå ude foran hvor end vi nu sidder, sovende med babyalarmen tændt (mens jeg stadig kan se vognen, selvfølgelig).

Skal vi ud at gå en tur, f.eks ned for at hente storebror i børnehaven, og er Isolde ikke træt nok til at gide at ligge i barnevognen, kommer hun i viklen. Hun kan rigtig godt lide at sidde der og følge med i verden, mens hun er helt tæt på mig. Og når hun efter lidt tid er blevet træt, falder hun i søvn. En vikle er GENIAL. Kæmpe musthave.

Hvis vi er hjemme:

Når vi er hjemme bliver hun enten puttet i slyngevuggen eller ved mit bryst.

Slyngevuggen fungerer SÅ godt og jeg vil anbefale den til alle, virkelig.
Den er også god om aftenen, hvis far skal putte, fordi jeg f.eks gerne vil putte Saxo.

Hjemme bruger jeg typisk hendes lurer på computeren hvor jeg svarer mails, blogger (som nu), arbejder på mit lille projekt etc. Selvom jeg prøver at skære ned på work, så har jeg bare meget der skal laves på computeren hver dag, og det kan jeg snildt gøre med hende sovende i min favn. Og at hun så gerne sover 3-4 timer i streg på mig, er bare fedt, for så får jeg virkelig lavet noget.

Men er du ikke bange for at vænne hende til kun at kunne sove på dig? 

Nej. For hun sover jo ikke kun på mig. Hun kan som sagt sove på alle ovenstående måder og det er helt perfekt.

Putning til natten: 

Isolde bliver puttet på to måder til natten.

Enten i slyngevuggen i stuen, hvor jeg så tager hende op og med ind i soveværelset, når jeg går i seng. Eller ved mit bryst i sengen.

Nogle gange kan jeg nemt amme hende i søvn og liste mig ud af vores soveværelse og andre gange vågner hun hver gang jeg forsøger at gå, så jeg må overgive mig og selv gå i seng. Det gør mig vitterligt intet, da jeg typisk også selv er super træt omkring klokken 21 hver aften.

I løbet af natten:

Isolde sover i dobbeltsengen hos os. Hende og jeg ligger ganske tæt, og det er ret hyggeligt. Isolde har opvågninger om natten for at spise, men jeg aner ikke hvor mange. Jeg ammer hende liggende i søvne. Nogle nætter føles det som om hun har spist en milliard gange, og nogle bliver jeg faktisk i tvivl om, om hun overhovedet har meldt sig. Uanset hvad føles det som sagt ikke som reelle opvågninger, da hverken hende eller jeg vågner rigtigt op, fordi vi ligger i ske, jeg ammer liggende og i mørke. På den måde er amning fandme smart og let. Jeg ville synes det var så besværligt hvis hun lå i egen seng og jeg skulle rejse mig fra sengen hver gang hun møffede.

Fremtiden:

Saxo har virkelig lært mig, at alt med børn er en fase. Og at tiden med børn i øvrigt går rygende stærkt. Derfor nyder jeg at have Isolde liggende hos mig sovende – jeg ved jo at det ikke varer ved.

Noget han også har lært mig er at børn er så mega seje og omstillingsparate og at man snildt kan ændre en vane, hvis det er det man har lyst til.

Et eksempel: Dengang Saxo var baby ammede jeg ham også i søvn til natten. Da han blev et år fik jeg et behov for at far også kunne komme på banen mht. putning (dengang brugte vi ikke slyngevuggen). Det var tiltrængt efter et år hvor jeg, moderen, naturligt var rigtig meget på.

Jeg frygtede i ugevis, at skulle putte ham uden brystet og var sikker på, at jeg for altid havde ødelagt hans evne til nogensinde at kunne puttes af andre end mig og mit bryst.

Men altså da vi først havde taget beslutningen, gik det SÅ nemt, at jeg var helt flov over, at jeg havde frygtet det så meget. Det virkede bare så dumt.

Og det samme med natamningen. Da han fyldte et år, ammede jeg ham stadig om natten og han havde rigtig, rigtig mange opvågninger, hvor han søgte brystet. 8-10 opvågninger, så vidt jeg husker. Måske flere.

Vi tog en ‘kold tyrker’ (som lyder meget voldsommere end det overhovedet var). Kold tyrker går imod mine pricipper, men det var hvad der skulle til og det tog ca 2 nætter, så sov han igennem, fuldstændig igennem. Og for mig giver det sindssygt god mening. Altså. Nu var han jo blevet puttet med brystet i munden i 12 måneder, og havde aldrig kendt til andet. Derfor skulle han naturligvis lige lære, at han sagtens kunne falde i søvn uden det. Så det lærte jeg ham. Med kys, kram, nus, en kop vand og masser af tryghed og nærhed. og det var den bedste beslutning nogensinde. Især fordi både Saxo og jeg var udhvilede og glade om morgenen efter 0 opvågninger.
Så bliver situationen den samme med Isolde til den tid og vågner hun også en milliard gange, vil jeg ikke tøve med at skære natamningen fra – men først når jeg ved, at hun er klar. Når jeg ved at hun ikke har behov for mad om natten længere og når jeg er sikker på at jeg kan give hende trygheden uden bryst. At hun er klar til det. Sådan noget tror jeg, at man som mor kan mærke. I mit hoved kan vi se på det, når hun bliver 11-12 måneder. Indtil da må hun hjertens gerne bruge mig som sut og vågne og amme alle de gange om natten hun overhovedet har lyst til.

Hvad ville jeg med dette indlæg, ud over at svare på alle jeres spørgsmål? Måske bare sige: Ro på, mor og far. Alt er en fase og du kan ikke give din baby en dårlig vane ved at lade den sove på dig. Det er umuligt.

Dit barn bliver ikke mere selvstændigt af hurtigt at lære at sove selv, komme i egen seng, på eget værelse.
Dit barn bliver selvstændigt og robust af masser af nærhed og tryghed fra dig.

Ps. Jeg er vild med dette lille skriv. Læs hvis I har lyst <3

 

15 kommentarer

 • ME

  Det er egentlig lidt sjovt, du får negative kommentarer til, at din datter sover på dig. Det troede jeg faktisk alle babyer gjorde af og til? Min datter er snart et år, så det er ikke så tit, hun falder i søvn i mine arme længere, men når hun gør, nyder jeg hvert sekund <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja P

  Super indlæg.
  Min dreng sov også på mig. Det er da noget af det tryggeste man kan gøre for sin baby. Babyen ligger tæt med sin mor og kan høre moderens hjerteslag, ligesom det kunne inde i maven.
  Min dreng har altid sovet i sin egen seng om natten. De første 2 år stod hans seng lige ved siden af vores i soveværelset. Det er først efter han er fyldt 3 år at han er begyndt at sove på eget værelse.
  Det første års tid sov han lure på mig og i sin barnevogn. Jeg kunne ikke amme ham, så det at vi kunne ligge på sofaen sammen og sove en lur var super skønt, så vi stadig fik en masse hud mod hud og kropskontakt, og han kunne føle tryghed og kærlighed.
  Alle mødre gør tingene på deres måde, og hvor bliver man dog træt af dem som mener de skal udtrykke deres holdninger på en negativ måde.
  Lad endelig lille Isolde sove alt det hun orker på dig, jeg er sikker på at det giver trygge babyer.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak for det, det er altid rart at høre hvordan andre gør det

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg skal føde til april og det er så rart med dine indlæg omkring børneopdragelse og faser etc. Din nede-på-jorden indstilling giver mig en form for ro på ift. at skulle have en baby lige om lidt. Det er så rart, at du deler ud af dine tanker omkring det og især det her med, at alt er en fase og det både kan være hårdt, men samtidig noget, der skal nydes. Tak for dig og din skønne gennemsigtighed, når det kommer til børn <3

  http://nouw.com/satinawandel

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Hvad har Isolde på når du har hende i vikle udenfor 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emili

   Alm tøj + en tyk ulddragt. Men det skal lige siges, at min frakke kan lukkes om hende. Hvis ikke den kunne det, ville jeg nok synes det var for koldt bare med en ulddragt. Og måske investere i en flyverdragt eller noget i den stil : )

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Fint indlæg! Det er rart at se, hvad andre rent faktisk gør. Jeg bliver kun forvirret og føler mig fortvivlet når Jeg læser på nettet – den eneste følelse jeg får er fiasko 😵 at alt jeg gør er forkert..! Jeg gør pt som dig med min 5 mdr gamle datter. Og lige for tiden er hun super urolig og tryghedssøgende. Så det giver jeg hende, resulterende i en baby i favnen meget af tiden (ikke meget søvn til mig selv desværre). Men søger man fortvivlet hjælp på nettet, så finder man kun ud af hvor “forkert” man bærer sig ad. Med formaninger om selv-sovning og putteritualer og ingen natamning! Suk. Men.. som første gangs mor, så bliver man jo usikker, men med min indtil videre spæde erfaring, så er børn forskellige og de fleste ting er en fase. Og så små børn – som du selv siger – kan man sgu ikke tillære dårlige vaner endnu. Alt er pt basale behov rent instinktivt..! Vil forsøge at tro mere på min mavefornemmelse og tage det som det kommer – ligesom du gør! Så tak for indlægget 🙌🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Freja

  Wow! Tak! 😊
  I skrivende stund ligger jeg og ammer min baby. Fantastisk indlæg og fantastisk link – tårerne vælter ud.
  Det er sjovt, at man har så travlt med at lære de små at blive selvstændige og den dag, de så bliver det, der savner man, at de ligger helt tæt på en igen.
  Jeg synes, du gør det så dejligt med begge dine børn. ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla Bjørn

  Min søn på 15 mrd sover også helst i min favn – det har han altid gjort.
  Vi har også brugt slyngvuggen – riiiigtig meget. Men den har han ikke gidet i måneder.
  Vi vikler, sammensover og passer hjemme. Så selvfølgelig er jeg den bedste at sove på.
  Vi fik aldrig gang i amningen, så for mig har det været så vigtigt at vi fik nærhed.
  Min søn har så endnu ikke accepteret at sidde i klapvognen, det savner jeg at han gider 😁😅😬

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Gud et rørende skriv du linkede til, sidder nærmest og tuder og jeg har ikke engang børn

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Meget fint indlæg om søvn:-)

  Det lyder præcis som jeg gjorde med den store!! Nu har jeg en lille på 6 uger, og her fungerer hverken slyngevugge eller barnevogn desværre… Han vil kun ligge hos mig eller i viklen og sove! Har du nogen fif til at få vænnet ham til slyngevugge og barnevogn?

  Derudover vil jeg lige høre, for jeg ammer også liggende om natten, men vågner op da jeg både skal pakke bryst ud og ind igen haha:-) Ellers bliver der vådt i sengen… plus jeg skifter side hver gang han melder sig. Hvordan gør du rent praktisk siden du nærmest sover igennem det? Ammer du kun fra den ene side og bruger du ikke ammeindlæg?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emili

   Øv, så er det lidt hårdt kan jeg godt se – men mon ikke det kommer? Tænker han er så lille endnu. Jeg tænker at du bare skal blive ved at introducere de forskellige ting for ham. Medmindre selvfølgelig at han stejler fuldstændig. Isolde har egentlig godt gidet alle tingene fra start, så ingen deciderede tips, desværre. Til gengæld er hun blevet en hel del mildere efter hun rundede de 2,5-3 måneder. Dét er rart.

   Ja nu bliver det lidt personligt, men du spørger jo selv : D Jeg sover faktisk kun i trusser. Min mælk har på en eller anden måde reguleret sig, så der kommer kun det ud der skal. Det er sjældent at jeg bruger ammeindlæg længere.
   Jeg ammer kun fra den ene side ja, nogle gange har jeg hoppet om på den anden side, så hun kunne spise fra det andet bryst, hvis nødvendigt. Men det er også lidt specielt, for jeg ammer faktisk primært kun fra det ene bryst. Det ene er der ikke meget mælk i. Men det andet har masser. Haha.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Gode tanker om emnet ☺ med min første dreng, var jeg noget frustreret de første fire måneder, hver gang han sov lagde jeg ham fra mig og så vågnede han. Med de to efterfølgende tænkte jeg: okay jeg skal bare sidde i sofaen med baby, tablet, kaffe og fjernsyn de første par måneder og nyde roen. Det virkede for os, og til gengæld havde de ikke noget imod at sove i vuggen om natten. Gør hvad der virker, der er ikke nogen forkerte måder, medmindre det direkte skader barnet.
  Kærlighed Til alle de seje mødre derude, der gør det så godt de kan!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Gode tanker om emnet ☺ med min første dreng, var jeg noget frustreret de første fire måneder, hver gang han sov lagde jeg ham fra mig og så vågnede han. Med de to efterfølgende tænkte jeg: okay jeg skal bare sidde i sofaen med baby, tablet, kaffe og fjernsyn de første par måneder og nyde roen. Det virkede for os, og til gengæld havde de ikke noget imod at sove i vuggen om natten. Gør hvad der virker, der er ikke nogen forkerte måder, medmindre det skader barnet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth

  Fin tekst. Vi gør det vist meget på samme måde. Vi har lillesøster i babynest i den store seng. Jeg er lidt nervøs for, at far skulle ramme hende med en arm eller noget om natten og så skærmer nesten hende lidt:)

  Hvordan putter du i øvrigt to børn selv? Lillesøster først i slyngevuggen eller hvordan?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ting der gør mig glad #3