Min måned som veganer

BLW – Baby Led Weaning

Processed with VSCO with hb2 preset

^^^ Tallerken fra Happy Mini Mat her.

Hej og glædelig mandag!! Wauw, sikke en flot og solrig dag hva? Jeg vågnede op og var sådan lidt irriteret på det hele. Egentlig uden grund. Kender I det?
Men så gjorde jeg to ting; Gik jeg en lang tur med barnevognen i det smukke vejr og fik ryddet ud i mit skab, mens Isolde sov lur. Begge ting gjorde faktisk underværker for humøret. Det kan jeg anbefale! : )

Nå og nu skal det lige handle lidt om mad til baby:

I sidste uge rundede Isolde 6 måneder. Et helt halvt år er gået, og det er gået rygende stærkt! I 6 måneder har jeg fuldammet hende og vi er nu gået over til almindelig mad. Jep, helt almindelig mad.

Vi kører efter tilgangen BLW – Baby Led Weaning, som basically betyder at man lader baby afvænne fra bryst/flaske i sit eget tempo.
Og I har været så nysgerrige og stillet mig mange spørgsmål på min instagram, så jeg tænkte jeg ville lave et mere uddybende indlæg her : )

Om BLW:

Med BLW er der fokus på respekt for babys udvikling og egne grænser og man lader baby spise helt selv fra dag 1 uden at blande sig. Man mader altså ikke baby med en ske.
Man kan starte når baby er 6 måneder og selv kan sidde (ellers foregår det bare på skødet indtil da).

Hvilket mad tilbyder man?

Du giver baby al det du selv spiser. Med få undtagelser som hård frugt og grønt, nødder, for meget salt osv. Du skærer maden ud i større stykker, som passer til babys hånd og som er let for baby at få fat i. Voila. Jovist, det sviner, men det er det hele værd, haha.

Derudover så fortsætter man med at friamme og tilbyder altså mælk i længere tid, end man måske ville gøre ved siden af grød og mos, der mætter baby bedre, fordi det får mere i maven, når det mades.
Når man bliver ved at amme meget ved siden, sikrer man at baby får alle de gode næringsstoffer fra modermælken. Man starter altså med at amme baby inden måltiderne serveres, fordi det skal være en hyggelig og rar oplevelse for baby. Er baby meget sulten bliver det frusterende, da det kan være svært for baby at få maden i maven i starten.

Det første lange stykke tid skal man ikke forvente at baby bliver mæt af maden. Jeg husker altid på følgende sætning “Food Before One Is Just For Fun”. Makes sense to me!

Processed with VSCO with hb2 preset

Vores oplevelse med BLW so far:

Nu er det jo stadig temmelig nyt for os, vi har kun været i gang i et par uger, men allerede nu er jeg bare SÅ overbevist. Jeg synes det har været fantastisk (og mega nemt) at fuldamme Isolde de første 6 måneder og har som sagt nydt ikke at skulle tænke på mos eller grød. Et er at det er rigtig dejligt at slippe for at stå og lave alverdens grøntsagsmos og blot servere det vi andre får (med undtagelser). Men derudover giver det, for mig, bare SÅ god mening, at man ikke sidder og mader barnet, men at det selv får lov at styre hvad og hvor meget der skal indenbords og hvad der skal synkes.

Derudover så er Isolde bare mega god. Det er simpelthen gået over al forventning. Hun spiser alt der står foran hende, tygger det flot og synker det meste. Jeg er vildt imponeret og har faktisk været sådan lidt “hov, det går liiidt for stærkt det her”. Men det skal jeg nok bare være glad og tilfreds med.

Hep xx

Ps. Hvis I vil læse mere kan jeg anbefale bogen “Jeg kan godt selv”. Jeg lånte den selv på biblio : )

Pps. I går fik vi pasta til aftensmad (linguine) og Isolde havde store problemer med at få det op til munden (fordi det var for glat), men hun ville tydeligvis meget gerne spise med. Så der skar jeg altså pastaen i små stykker og hjalp hende med at få det op på skeen, så hun rent faktisk kunne spise. Det er helt OK herhjemme. Næste gang vælger vi bare pastaskruer, der er nemmere at holde på, i stedet : )

Processed with VSCO with hb2 preset

10 kommentarer

 • Christina

  Spændende. Hvad er det hun har på sin tallerken? Det ser lækkert ud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie Valther

  Har Isolde vidt interesse for mad inden? Vores den ældste kiggede langt efter vores skeer og mad allerede, da han var fire mdr, og vi begyndte derfor så småt. Han NÆGTEDE dog at få en ske i munden og har ofte tænkt, jeg gav barnet et traume ved at gå for hurtigt frem. Han ville selv! Han virkede bare såååå sulten og ivrig, selvom han også ammede på fuldt blus. (Og i øvrigt spiser alt i dag med den største selvfølge). Med andre ord: synes BLW lyder skide spændende, men har I strukket den ift hendes alder?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Prøv at sæt dog ved spisebordet og tage legeklodser eller toiletpapir og put dem på en gaffel og op til munden.. Det vil din baby også synes er interessant. Det har ikke noget med mad som sådan at gøre (er min overbevisning), men blot at barnet interesserer sig for det I sidder med. Hvis en baby fuldammer, er der ingen grund til at begynde skemad ved 4 måneder, med mindre det er underærneret. Det med at der skulle være “et vindue” hvor det er vigtigt at komme i gang med maden er en floskel, det er simpelthen ikke sand, alle børn vil spise på et tidspunkt. Min søn på nu 9 mdr. blev introduceret for mad (blw) da han var 6 mdr. Han synes dog ikke det var specielt interessant og først nu er der for alvor begyndt at komme mad i munden på ham. Jeg fildammer ved siden af og han er glad og tilfreds.
   Alt for mange følger skemaer og sundhedsplejersker der ikke aner hvad de snakker om, i stedet for at se på deres børn og hvordan de har det..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emili

   Heltm helt enig!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

   Tak for svar. Skal helt klart prøves med lillesøster, og det er også bare nemmere at lukke ørene for fx sundhedsplejersken med nummer to, hvor man hviler lidt mere i det hele:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  Hvor lyder det bare spændende! Jeg har ikke engang selv børn, men synes at det lyder befriende og som en anderledes og interessant måde at gå til “maden” på 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Celina

  Min søn var også BLW dreng og jeg var også kæmpe fan af konceptet – så go go go til dem der gerne vil afprøve det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hej Emilie 🙂
  Hvilket slags kød giver i Isolde?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg har kørt blw med min datter, som nu er 3 år, og gør det også med min søn på 9 mdr. Jeg synes det er det fedeste i hele verden! Det sviner ja, men som du siger så er det det hele værd.
  Det styrker både deres motorik og deres selvtillid, da det lærer dem at de godt selv kan!
  Mit bedste råd til opstartere på blw er, lad være med at blive religiøs omkring det og tro på at det nok skal gå, din baby er sejere end du måske tror. Jeg synes man skal gøre hvad der fungerer bedst for én selv og hvad man kan overskue. Hvis man f.eks. er glad for stærk mad, sker der jo ikke noget ved at baby får “speciel mad” den dag. Jeg oplevede mange der gik lidt for meget op i hvordan man SKULLE gøre, det bliver for svært og hårdt for mange og det synes jeg virkelig er ærgerligt da det lærer barnet SÅ mange gode ting.
  Min store datter er på ingen måde kræsen, hun spiser langt mere varieret end de fleste andre 3-årlige, hun har selvfølgelig haft perioder hvor hun havde ting hun ikke ville have, men det respekterede vi og så gik det over. Det eneste “minus” er at hun til dato bedst kan lide at spise med sine fingre 😄
  Nåh, lang smøre… Synes bare det er er virkelig spændende område ☺️ God fornøjelse med det!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min måned som veganer