Jamen skal I så flytte?

Det kan du lave med dit hjemmepassede barn og vores typiske uge:

“Jeg kan ikke aktivere ham længere, han har simpelthen så meget krudt bagi – han må afsted i vuggestue, han er bare så klar”.

– Jeg vil virkelig gerne udfordre ovenstående sætning, som jeg har hørt rigtig rigtig mange gange.

Kan man aktivere og holde et barn beskæftiget, efter det er fyldt et år, selvom det ikke går i institution?
Oh yes, you bet! Jo jo, det kræver noget af dig som forælder og man kan ikke sidde på sin flade og forvente at barnet leger inde i stuen alene. Men gider man, er der så mange tilbud, både dem der er helt gratis, dem der koster en flad 20’er og rytmik-holdene der koster omkring 100 kr for en time.

Nu kan jeg jo kun tale for de af os der bor i og omkring København. Men her, her bugner det altså med tilbud til hjemmepassede børn og der er så rig mulighed for at få aktiveret og stimuleret ungerne, socialt som motorisk – hvis bare man gider. Er du kommende hjemmepassende mor eller far i København – så frygt ej. Virkelig! Du og dit barn kommer ikke til at kede jer, promise!

Her er hvad vi laver på en helt almindelig uge:

Vi har faste formiddagsplaner tre dage om ugen.

Tirsdag er vi som regel at finde i “Falken” på Falkoner Allé. Forestil jer et forholdvis lille rum fuld af babyer, børn, mødre, fædre og legetøj. Her er der fri leg, masser af larm – meget “vuggestue-agtigt” og klokken 10.45 og en halv time frem er der fællessang (med pianist) med de hyggeligste børnesange. Der er i øvrigt lækkert brød fra Brødflov og kaffe og te ad libitum. Falken har åben tirsdag og torsdag mellem klokken 10-12. Det koster en 20’er og man skal ikke melde sig til på forhånd.

Er vi ikke på Falken tager vi på Remisen. Remisen er genialt! Simpelthen. De fleste kender den nok, men til dem der ikke gør, så er det en stor indendørs legeplads lige ved Trianglen, med rig mulighed for virkelig at få udfordret og styrket og motorikken. Isolde elsker at være der og der er masser af luft og plads, til trods for at det er velbesøgt. Hvor Falken mest indbyder til stillesiddende lege og kig på alt det spændende legetøj og hyggelig sang, er der på Remisen bare fuld fart over feltet, hvis børnene vil. Der er blødt underlag, så det er perfekt for alle børn – de kravlende, dem der stadig går usikkert og dem der har lyst til at tonse afsted : )
Remisen er åben alle dage, men tirsdag og torsdag er der special adgang kun for de mindre børn 0-3 år. Indgangen er helt gratis.

Torsdag mødes vi med den legegruppe, af andre hjemmepassede børn og deres mødre, vi har fået stablet på benene. Det er forskelligt hvor vi mødes. Her hen over den milde sensommer har vi prioriteret at mødes udendørs så meget som muligt – typisk på en af byens mange legepladser.
Jeg kan klart anbefale at finde ligesindede at mødes med, når man hjemmepasser sit barn. Det er vildt dejligt, både for mødre og børn kontinuerligt at hænge ud med kendte ansigter. Vores børn spænder lige nu i aldersgruppen 12-16 måneder, så det er selvfølgelig stadig meget begrænset hvad de får ud af hinanden, men med tiden vil de jo selvfølgelig lege mere og mere sammen.
Min legegruppe opstod gennem mit netværk og bloggen her, men jeg slog også op i diverse Facebookgrupper at jeg søgte. Der findes bl.a “Moderne hjemmegående forældre” (jep vildt skørt navn og mega vild gruppe haha) og “Hjemmepassede børn i Københavnsområdet”.
Så leder man efter at etablere en legegruppe med nogenlunde jævnaldrene børn, er det to gode grupper at starte sin søgen i.

Fredag er Rytmik-dag. Fredag formiddag har vi siden august fast gået til rytmik. Der findes mange rytmik-hold rundt omkring og jeg tænker at det bare er med at finde et, der er nogenlunde tæt på hvor man bor. Pt går vi på Christianshavn hos Sarah (dejligt nemt at komme til med 9A) og fra næste måned prøver vi noget nyt i Vanløse. Rytmik koster typisk mellem 6-800 kr for 7-8 uger.

Og hvad så med mandag og onsdag?

Jeg trives ikke så godt med en fuldstændig skemalagt uge, derfor kan jeg rigtig godt lide, at have nogle dage fri, hvor alt planlægges ud fra hvilket humør man lige er i.
Alle ovenstående aktiviteter er selvfølgelig også noget der kan aflyses i tilfælde af sygdom, en hård nat, træt barn eller uoplagt mor osv.
Så mandag og onsdag er altså sat af til at tage dagen som den kommer. Nogle dage bliver vi hjemme, hygger med legetøj, læser bøger, tager et langt bad, Isolde “hjælper med vasketøjet”, vi går ned og handler ind, kredser om frokosten, mødes med veninder på barsel eller nogle fra legegruppen, går en tur for at kigge på hunde, spiser en børnebolle, holder fridag med Saxo (og så er der dømt underholdning til hende) osv.
Hvis der skal ske endnu mere tager vi i Zoo, på Experimentariet, svømmehal, legestuer (kan anbefale legestuen i Enghave kirke eller den bemandende legestue i Ørstedsparken). Absalon har også ugentlige aktiviteter for de mindste, såsom tumlingedans.

Hvad så med eftermiddagene, hvad laver vi der?

Når man også har et stort barn der, for vores vedkommende, skal hentes i børnehave, så går eftermiddagen primært med det. Efter formiddagsaktivitet kommer lur, efter lur kommer ren ble og eftermiddagsmad og så er det afsted mod børnehaven, hvor vi også gerne bruger en halv times tid på legepladsen eller på stuen. Isolde nyder at komme med ned og hente og bliver gerne overdynget af krammere fra de større børn. Og så er det hjem, hvor storebror som altid er god underholdning for Isolde. Og så er den dag faktisk gået.

De dage Saxo bliver hentet af bedsteforældre eller holder helt fri, fx kommer han hver mandag først hjem efter aftensmad, der kan jeg godt mærke, at dagen føles dét længere. Og jeg kan godt mærke at det stiller krav til mig i forhold til hvad der skal ske og hvad vi skal finde på. Derfor kan jeg godt forstå, at man synes det måske er ekstra meget arbejde at hjemmepasse, hvis man kun har ét barn. Sådan forestiller jeg mig at det må være i hvert fald. Så mega skulderklap til de af jer der gør det!

Uanset hvad kan jeg ikke sige det nok: Har man muligheden og lysten til at være den der passer og plejer og nyder de første år af barnets liv, så frygt ej, det behøver ikke være spor kedeligt og du og dit barn kan sagtens have et socialt liv og en fed hverdag sammen. Du vil ikke fortryde det <3

19 kommentarer

 • Eva

  Emilie, du har også plantet et frø hos mig, og vores søn på 2 år er nu meldt ud af vuggestuen (som vi ellers elskede) for at gå hjemme med mig og lillebror på 4 mdr. Planen er , at vi skal gå hjemme så længe som muligt, og så længe det giver mening for os alle.
  Jf. nogle af kommentarerne til opslaget her, vil jeg lige slå et slag for, at man sagtens kan underholde de små, selvom man ikke bor i de større byer, der bugner af tilbud. Vi flyttede selv til Bornholm sidste år, og vi går både til baby salmesang, hvor den store også er velkommen, gymnastik (noget jeg ellers ikke ville melde ham til, hvis han også gik i vuggestue. Ellers bliver det en lang dag for sådan en størrelse, synes jeg), legegruppe, vi selv har startet via Facebook og i legestue. Og ellers skal der også være tid til dagligdagen og til at nusse rundt. Min søn elsker også at hjælpe os med dagligdagspligter, så det bruger vi også tid på. Man kan virkelig se, han føler sig værdifuld og stolt, når han bidrager på den måde. Og når der også skal soves lur, går dagene bare hurtigt 🙂
  Tusind tak for at sætte fokus på det her emne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cathrine

  Dejligt du er glad for det – ville ønske jeg havde samme mulighed med nr. 2 som snart skal passes af børnepasser.
  Økonomisk virker det ikke som et problem for jer, at du er hjemme. Hvis du havde et ‘almindeligt’ job, hvor man ikke kan tjene penge ved computeren hjemme, ville I så stadig have tager valget, om at du går hjemme? Hvis det krævede flytning fra Frederiksberg og ud til noget billigere?

  Det ville det kræve, hvis jeg ikke tjente penge til husholdningen – og jeg er ikke klar til at flytte væk fra Kbh, derfor skal mit barn passes og jeg arbejde.
  Hvad tænker du? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emili

   Det handler om at alle i hele familien trives, tænker jeg. Hvis alt skulle vendes på hovedet og man skulle flytte fra hus og hjem til et sted, hvor mor og far ikke var glade, så nej, så tror jeg ikke jeg havde valgt det. Jeg er jo som sagt ikke modstander af vuggestuer og mener ikke de skader børnene, medmindre børnene er der 10 timer hver dag selvfølgelig ; ) Jeg har selv haft en vuggestuedreng, og jeg er ret tilfreds med hvordan han er blevet, selvom jeg stadig kan være ked af at tænke tilbage på al den tid jeg føler jeg gik glip med ham dengang.

   Omvendt så ved jeg at jeg ville have rigtig svært ved at trives i en hverdag, hvor både min mand og jeg arbejdede fuldtid, når vi samtidighed har små børn. Det ville ikke være lykken for mig, så jeg ville klart gå langt for at forsøge at ændre på vores liv, hvis vi havde sat os så dyrt, at to fuldtidsindkomster var et must. Jeg får helt stress ved tanken, haha : D

   Økonomisk er det ikke et problem for os nej, men det betyder ikke at vi ikke har vinket farvel til ting og sager i dette år, hvor min business kommer i anden række : )

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cathrine

   Tak for svar. Dit valg virker helt rigtigt for jer, og det ville det også gøre for mig, hvis økonomien kunne bære det. Det må være rart at have den økonomiske sikkerhed lige disse år når Isolde er lille – det har helt sikkert gjort dit valg om hjemmepasning lettere.
   Jeg er sygeplejerske og arbejder aften, nat, weekend på nedsat tid (ca 28 timer) for mine børns skyld. Selvom det er pokkers hårdt fysisk og psykisk at være væk ofte. Så de kan være hjemme mindst en dag om ugen og ikke hentes sent. Håber det går, for puha nr 2 er helt anderledes, ville ønske vi kunne være hjemme mindst 6 mdr mere 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christine

  Jeg blev mor første gang for et par år siden og venter en lille ny om lidt. Inden mit første barn var jeg karrieredrevet og meget motiveret for at nå nye faglige mål. Sådan havde jeg det også, da den første blev sendt i vuggestue. Men efter jeg tilfældigt faldt over din blog i foråret og har læst dine tanker og perspektiver omkring dét at være mor, er der sket noget. Mine tanker og drømme har ændret retning. Så efter længere tids overvejelse sammen med min mand, har vi besluttet, at jeg trækker karrierestikket de næste 2-3 år og giver mig fuld tid til vores børn og lille familie. Det føles som den smukkeste gave, vi giver os selv. Og jeg vil gerne sige dig tak for at du med dine ord har plantet dét frø hos os! <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lærke

  Skønt indlæg! Det kommer som kaldet, jeg er netop ved at planlægge/overveje hvad vores dage skal gå med, når jeg til december skal passe min søn og et andet barn herhjemme – det er den eneste måde, vi kan få det til at løbe rundt når jeg er alene med min søn.
  Jeg er ikke nervøs for, at vi kommer til at kede os – byen er jo netop fuld af tilbud! Planlægger også at danne en legegruppe samt tage ud til diverse ting – dog tænker jeg det bliver lidt mere krævende med to små børn og deres evt forskellige lure.
  Det eneste, jeg er lidt nervøs for, er egentlig, hvor træt jeg bliver i løbet af dagen – når jeg skal have energi til min søn alene hele aftenen også.
  Men det er bare så vigtigt for mig at kunne have ham tæt på mig til han er lidr ældre, og så må vi simpelthen arrangere os ud af alt praktikken ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Natasha

  Det lyder rigtig dejligt! Og det er fedt, at du fortæller om det og gør lidt “reklame” for den måde at gøre tingene på😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emili

   Tak fordi du sætter pris på det. Jeg brænder rigtig meget for at udbrede, at der netop ér andre måder at gøre tingene på og jeg oplever i høj grad, at mange forældre stadig lever i den gode tro, at de ikke kan aktivere deres små børn og at vuggestue er en nødvendighed. Men ud over at det selvfølgelig for mange forældre er en nødvendighed fx pga deres arbejdsplads, økonomiske situation eller personlige interesser, så er det altså ikke en nødvendighed for børnene – for det er rigeligt med ting at lave. Og dét vil jeg gerne slå et slag for.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helene

   Jeg tror ikke på, at der findes forældre, der sender deres børn i vuggestue alene for børnenes skyld. Som i slet ikke. Det kan godt være, at det er deres “undskyldning” ud ad til, fordi det ikke er en mulighed for dem, at hjemmepasse. Jeg kender ikke nogen mor, som synes det er en fed følelse at sende deres unger i vuggestue hver eneste dag.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emili

   Min oplevelse er at rigtig mange stadig tror på at vuggestuen er en nødvendighed for det lille barn. Ikke mindst det sociale aspekt i det. Jeg troede det selv dengang for bare 4 år siden. Men det er selvfølgelig kommet meget fokus på emnet i løbet af de sidste par år, så jeg håber du har ret : )

   Men så sent som i sidste uge overhørte jeg en far til en ca et-årig, sige til en anden far, at de simpelthen havde så svært ved at aktivere ham, så det var godt han snart skulle i vuggestue. Bl.a deraf dette indlæg – både for at udfordre det og for at give tips videre til hvad man rent faktisk kan lave med sit barn.

   Og jeg må sige at jeg altså kender masser af dejlige damer, der synes det har været en befrielse når barslen har været slut og de har kunne tage på arbejde, få lidt alene-tid og lade op og være den bedste udgave af dem selv. Og jeg forstår dem faktisk godt. Det er sgu da skide hårdt konstant at være den der skal putte, give mad, skifte ble, lege osv. Det ér det. Det er ikke en dans på roser – men for mig er det det værd.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kaja

  Bare ærgelig at flere kommuner ikke giver penge til hjemmepasning :-/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emili

   Det tilskud burde være alle der har lyst til at passe selv forundt. Det er helt tåbeligt at det ikke bare gælder i alle kommuner. Følger du med inde på Familiepolitisk netværk på Facebook? Derinde kan jeg fornemme at flere og flere kommuner giver tilskud. Håber at København kommer på banen snart! : )

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth

  Gode tips👌🏼 Kan supplere med den nye “Børneboblen” på Amager.

  Min datter er snart et år, men sover stadig to lure. Første lur fra ca. 9.30 til 11.00-11.30 og anden lur fra 14.00 til 15.00-15.30. Har også en dreng på 3, så reelt har vi kun fra 11.00 til 14:00 til en aktivitet. Når vi også skal have frokost, er det faktisk svært at nå ud af huset, inden hun skal sove igen🤪

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emili

   Spændende! Deres hjemmeside kan ikke loade lige nu, men er det en svømmehal? Uanset må det da prøves : )

   Åh ja, alle de lure – det kan virkelig være svært at få tingene til at passe ind. Isolde har heldigvis kun været på én lur de sidste to måneder og det er bare så rart. Så kan man planlægge både formiddag og eftermiddag. Mon ikke I snart når dertil også : )

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Ej, jeg ville kede mig sååååå meget med al den praktisk! Savne at bruge hjernen. Men sejt at du har lysten

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emili

   Kede dig med al den hvad? : D

   Jeg savner ikke at bruge min hjerne – for den er jeg ret sikker på at jeg bruger på daglig basis. Når jeg er sammen med mine børn, min mand og mine veninder. Og når jeg om aftenen sidder og arbejder ; )
   Ren nysgerrighed, men hvornår bruger man sin hjerne ifølge dig? Kan det kun foregå på et 9-17 job? Og i et bestemt job eller i alle jobs?

   Og tak, jeg ved ikke om jeg synes jeg er særlig sej, men jeg er i hvert fald utrolig tilfreds med min beslutning om, at sætte mit barn behov først, mens hun er så lille og har 100% brug for mig – selv på dage hvor jeg så skulle kede mig lidt : )

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Det lyder som nogle dejlige dage, men ja tilbuddene er nok nogen flere i byer som Kbh og Aarhus. Der er ihvertfald ikke meget her hvor jeg bor og jeg husker særligt de sidste mdr af barslen hvor det faktisk var svært at få tiden til at gå og finde på aktiviteter 😊 Min barsel lå fast og jeg var hjemme fra uge 36 og fødte først i 42+4. Den tid husker jeg også som lang og rimelig ensom idet alle jo var på arbejde og jeg alligevel også var for træt til at give mig til ret meget. Næste gang har jeg self. storebror jeg kan holde mere hjemme mens jeg venter og så udskyder jeg projekt babyværelse og indkøb så jeg har det at bruge tid og penge på 🙈💸
  Forresten – har du er link til din strømpebukser? De ser dejlig tætte ud hvilket er et hit nu hvor det bliver koldere 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emili

   Ja, vi er helt klart priviligerede over at bo i centrum, med korte afstande til alverdens aktiviteter – hvis man gider : )

   Det er altid godt at have nogle projekter man kan bruge tid på imens. Jeg er jo fx også rigtig glad for at jeg har bloggen her at holde liv i, mens jeg passer hjemme. Det giver mig klart noget.

   Mine strømpebukser er fra Falke og jeg mener de hedder noget med shine. De er tætte og helt perfekte : )

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det lyder tydeligvis til, I ikke keder jer det mindste – dejlige billeder 😀

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jamen skal I så flytte?